
Fa uns dies vaig finalitzar dos procediments de mediació electrònica. Ambdós, intervencions en l’àmbit familiar, amb conflictes bastant escalats, i amb custòdia de menors en discussió.
Un dels procediments va estar a punt de descarrilar fins a tres vegades, però es va tancar amb acords per a la modificació de la custòdia, l’ajust en la quantia d’aliments del fill comú, el règim de visites, els intercanvis, règim viatgis, etc. Permetent a les parts decidir el seu present i futur com a adults capaços.
L’altre, que tenia el seu objecte en la disputa de pares i oncles per la custòdia d’un menor, es va tancar sense acords possibles i amb la intervenció resolutòria de l’Administració en favor d’una de les parts.
l’abast de la mediació com a mètode per a la transformació del conflicte ultrapassa amb molt al resultat del seu procediment.
Així, tenint en compte l’anterior, i considerant únicament l’eventual consecució d’acords, un podria caure en la temptació de qualificar els procediments de mediació com d’èxit o fracàs. Però l’experiència m’ha ensenyat que l’abast de la mediació com a mètode per a la transformació del conflicte ultrapassa amb molt al resultat del seu procediment. I la seva qualificació requerirà, per tant, d’una anàlisi més àmplia abans d’emetre conclusions categòriques.
Per a il·lustrar millor el que pretenc comunicar, m’agradaria compartir les paraules que generosament em va dedicar la part que es va sentir perjudicada al tancament del segon procediment: “De veritat agraeixo tot el que t’has involucrat en el nostre cas. A mi personalment aquesta mediació m’ha ajudat molt. A no tenir por d’expressar el que vull, i a entendre que les meves necessitats també importen. Sé que si en el futur tenim l’oportunitat, m’agradaria tornar a fer mediació i a comptar amb tu. Gràcies de tot cor”
Com a mediador, tinc el privilegi de col·laborar amb persones, organitzacions i institucions en la gestió i resolució dels seus conflictes. I, quan no és possible resoldre’ls, tinc l’enorme sort d’acompanyar-los en la seva transició cap a un model més respectuós, constructiu i dialogant d’abordar les controvèrsies.
L’èxit de la mediació radica a saber abordar el conflicte compromesos amb la cerca de solucions; en l’actitud respectuosa amb un mateix i cap a l’altre; en l’assumpció de la responsabilitat compartida; en l’acceptació de la discrepància; en sortir de la mediació millor de com es va entrar en ella.
En la meva humil opinió, l’èxit de la mediació no depèn únicament de la signatura d’uns acords. L’èxit de la mediació radica a saber abordar el conflicte compromesos amb la cerca de solucions; en l’actitud respectuosa amb un mateix i cap a l’altre; en l’assumpció de la responsabilitat compartida; en l’acceptació de la discrepància; en sortir de la mediació millor de com es va entrar en ella.
